macierz
Cami: Witam

potrzebna mi pomoc w tym czymś

Wyznacz det A z zastosowaniem rozwinięcia Laplace'a względem trzeciej kolumny
1 3 2 5
3 0 6 4
2 1 0 3
6 7 9 2
nie miałem nigdy przedtem macierzy i to jest pierwszy przykład do rozwiązania samemu jaki
otrzymałem na uczelni
Czy może mi to ktoś wytłumaczyć? Nie chodzi mi o samo rozwiązanie jak o zrozumienie tego
11 gru 18:39
Janek191:
Patrz : W. Krysicki " Analiza matematyczna w zadaniach ", cz. I
s, 148 − 149
Jest na pdf
11 gru 18:46
Cami: nie..... nie rozumiem tego....
11 gru 18:57
Janek191:
Co nie rozumiesz ?
11 gru 18:59
bezendu:
To otwórz tą książkę a nie tylko okładkę oglądasz...
11 gru 19:02
Cami: taaaak piękna okładka
ale dziwnym trafem nie wiem nawet jak wygląda bo czytam to co w środku!
11 gru 19:04
Janek191:
Tam jest rozwinięcie według elementów II kolumny, a Ty masz rozwinąć według
elementów III kolumny

2*( −1)
1 + 3 → 1 wiersz 3 kolumna
W macierzy trzeba skreślić i wierz i III kolumnę i obliczyć det powstałej
macierzy 3 x 3
itd.
11 gru 19:12
Cami: czy to jest coś takiego?
=2*(−1)(3+1)* 3 2 5 + 1*(−1)(3+2)* 1 2 5 + 3*(−1)(3+4)* 1 3 2
0 6 4 3 6 4 3 0 6
7 9 2 6 9 2 6 7 9
11 gru 19:13
Cami: o to chodzi?
11 gru 19:14
Janek191:
Nie
11 gru 19:16
Cami: hmmm...... jakaś podpowiedź gdzie jest źle?
11 gru 19:18
Janek191:
I 3 0 4 I
= 2*( −1)1 + 3 * I 2 1 3 I + ....
I 6 7 2 I
11 gru 19:21
Janek191:
I 1 3 5 I
+ 6*( −1)2 + 3* I 2 1 3 I +
I 6 7 2 I
11 gru 19:25
Cami: skoro jest to pierwszy wiersz to dlaczego wziąłeś 2? a nie 1?
11 gru 19:28
Cami: to po kolumnie się schodzi?
11 gru 19:28
Janek191:
I 1 3 5 I
+ 9*(−1) 4+ 3* I 3 0 4 I =
I 2 1 3 I
11 gru 19:29
Cami: czy zamiast 2,6,9 nie powinno być1,3,2,5?
11 gru 19:30
Janek191:
III kolumna , to
2
6
0
9
11 gru 19:30
Janek191:
To byłoby rozwinięcie według I wiersza
11 gru 19:32
Cami: czyli jeżeli mam rozwinięcie według kolumny to po niej "schodzę" odpowiednio mnożąc przez (−1)
do potęgi (wiersz + kolumna) oraz mnożąc przez pomniejszoną o odpowiednią kolumnę i wiersz
macierz?
11 gru 19:35
Janek191:
Mnożymy przez wyznaczniki macierzy powstałych po skreśleniu I, II i IV wiersza i III
kolumny
11 gru 19:38
Janek191:
W III wierszu i III kolumnie jest 0 , więc wynik mnożenia = 0
11 gru 19:40
11 gru 19:47
ed: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym 30 stopni. Narysuj siatkę tego
graniastosłupa, jeżeli jego objętość jest równa 27 cm3, a pole powierzchni bocznej wynosi 36
cm2. POMOCY
11 gru 19:49