Geometria :)
Blue: Mam do sprawdzenia 2 zadania na dowodzenie:
zad.1 Udowodnij, że trójkąt o wierzchołkach A=(0,0), B−(a,b), C=(−b,a) jest trójkątem
prostokątnym:
| | 1 | |
zad.2 Uzasadnij, że każdy punkt paraboli y= |
| x2 jest oddalony od prostej x−2y−10=0 co |
| | 4 | |
najmniej o 2
√5.
Moje rozwiązania:
http://i62.tinypic.com/2hzo3s7.jpg
http://i58.tinypic.com/28ip168.jpg − Dopiero teraz zauważyłam, że do zadania 2 rysunek jest źle zrobiony, ale to
nieistotne

zad.3 Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których prosta o równaniu 2x−3y+m = 0 ma
jeden punkt wspólny z odcinkiem o końcach A=(1,2) i B=(−1,4).
DOBRZE MI TO WYSZŁO, WIĘC NIE LICZCIE TEGO

Tylko chce się dowiedzieć, czy mój sposób
rozwiązania jest poprawny

Ja robiłam to tak: Wiadomo, że prosta ta ma współczynnik
| | 2 | |
kierunkowy |
| i skoro to wiemy, to możemy wyznaczyć b, kiedy prosta ta przechodzi przez |
| | 3 | |
punkt A i przez punkt B. Będziemy mieli tym samym minimalną wartość b i maksymalną wartość b
| | m | |
 , a że b = |
| , to m już łatwo wyliczyłam |
| | 3 | |
11 gru 18:33
Blue: hm.... to drugie chyba jednak źle zrobiłam
11 gru 18:39
O:: 1. dobrze
11 gru 18:41
Blue: a 2?
11 gru 19:12
Tadeusz:
do 2)
Poszukaj prostej równoległej do danej prostej mającej z parabolą jeden punkt wspólny
11 gru 19:17
Tadeusz:

czyli:
x/2+b=x
2/4 ⇒ x
2−2x−4b=0
Δ=4+16b
Δ=0 b=−1/4
wtedy (x−1)
2=0 x
o=1 y
o=1/4 . to są współrzędne punktu położonego najbliżej
itd ...
11 gru 19:34
Tadeusz:
... chyba, że wolisz z pochodną −
11 gru 20:09
Mila:
W pierwszym możesz wykorzystać Pitagorasa.
12 gru 16:14
12 gru 18:53
Tadeusz:
... to pierwsze rozwiązanie daje wynik identyczny z moim
12 gru 19:05
Tadeusz:
| | 9,5√5 | |
...punkt położony najbliżej prostej oddalony jest od niej o |
| |
| | 5 | |
12 gru 19:08
Mila:
Blue, zadanie 2 masz źle zrobione .
| | 1 | |
Ja badałabym odległość P(x, |
| x2)∊paraboli od prostej x−2y−10=0. |
| | 4 | |
Czy masz z tym problem?
12 gru 19:14
Tadeusz:
...drugie rozwiązanie z Twego linku jest absurdalne bo zakłada, że najbliżej położonym
punktem jest wierzchołek paraboli.
12 gru 19:15
Tadeusz:
...tyle, że teza postawiona w zadaniu jest nie prawdziwa
12 gru 19:18
Tadeusz:
... Eta ... zerknij proszę na to zadanko. Co sądzisz o tezie postawionej w zadaniu?
12 gru 19:56
Blue: | | 9,5√5 | |
no właśnie Tadeusz o to mi chodzi, że przecież |
| jest przecież mniejsze od |
| | 5 | |
2
√5...
12 gru 20:33
Blue: Mila teraz już rozumiem, ale ta treść zadania mnie zmyla
12 gru 20:33
Blue: Czyli mam rozumieć, że treść jest zła?
12 gru 20:34
Tadeusz:
a skąd jest to zadanie?
12 gru 20:37
Tadeusz:
... jak dla mnie ...to zła.
Ktoś układając zadanie założył, że najbliżej położonym jest wierzchołek paraboli.
12 gru 20:43
Blue: haha, czyli tak jak pierwotnie ja xp
Aksjomat.
Mila, a Ty co sądzisz
12 gru 21:22
Mila:
Tak samo.
dmin=1.9√5
Rozwiązywałam inaczej niż Tadeusz, to samo wychodzi.
Nie martw się na maturze nie będzie odpowiedzi, a rozwiązania będą sprawdzane jak należy.
12 gru 21:27
Martiminiano: Blue, pisałem do Ciebie maila.
12 gru 21:31
Blue: ok, zaraz zajrzę, ogólnie rzadko na niego wchodzę, więc sorki, że nie odpowiadałam
12 gru 22:12