Proszę dajcie rozwiązania . Z góry Dziekuję :*
Małe jest Piękne : Zad 1
Jeden z boków prostokąta wynosi 24cm , a drugi jest cztery razy mniejszy . Oblicz pole i
obwód
Zad 2
Jeden z boków prostokąta wynosi 17cm, a drugi jest o 3 cm dłuższy . Oblicz pole i obwód
Zad 3 Obwód prostokąta wynosi 8 dm , a jeden z boków ma długość 15 cm . Oblicz pole\
Zad 4
Obwód kwadratu wynosi 9 dm . Oblicz pole
11 gru 18:24
:) : to jakiś żart?
11 gru 18:26
Martiminiano: A co trudnego jest w tych zadaniach? Z czym nie możesz sobie poradzić?
11 gru 18:27
Martiminiano: Lenistwo przechodzi wszelkie granice
11 gru 18:27
Małe jest Piękne :
11 gru 18:28
Małe jest Piękne : Z MATMY jestem Cińka
11 gru 18:30
O:: podstaw do wzorów i mysl, jak komus sie nie chce, to gorzej jakby nie mógł
11 gru 18:33
Martiminiano: Prostokąt, a−krótszy bok, b−dłuższy bok.
Obwód: 2a+2b
Pole: a*b
Zadanie 1.
| | 24 | |
b=24 a= |
| =6 Masz a i b, podstaw do wzorów. |
| | 4 | |
Zad 2.
a=17 , b=17+3=20
Podstaw do wzorów.
Zad 3.
2a+2b=80cm
Jeden bok ma długość 15, załóżmy, że jest to bok a.
2*15+2b=80
2b=50
b=25
Podstaw do wzoru.
4. Kwadrat ma 4 boki równej długości.
4a=9
Wzór na pole kwadratu− a
2
Podstaw do wzoru. I po zadaniach.
11 gru 18:37
Martiminiano: Zadania nie są skomplikowane, jeśli matematyka nie jest Twoją mocną stroną i do tego nie
wykażesz chęci do nauki, to będziesz miała bardzo duży problem w przyszłości. Bierz się póki
to szkoła podstawowa, bo później nie nadrobisz zaległości.
11 gru 18:40
O:: śmieszniejsze jest to, że to może być gimnazjum
11 gru 18:41
Martiminiano: Wiem, że poziom matematyki diametralnie spada, ale myślisz, że aż tak?
11 gru 18:44
O:: no myslę, że to może być aż tak, bo to teraz w I klasie się robi w gimn.
11 gru 18:45
ed: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym 30 stopni. Narysuj siat ed: Podstawą
graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym 30 stopni. Narysuj siatkę tego
graniastosłupa, jeżeli jego objętość jest równa 27 cm3, a pole powierzchni bocznej wynosi 36
cm2. POMOCY
11 gru 19:43
O:: gdzies to juz rozrysowałam
11 gru 20:57
mateusz: Martiminiano − tak, to gimnazjum, jeżeli się nie mylę to klasa II
11 gru 21:21