podobno trzeba wykorzystać podobieństwo trójkątów
sapiens w potrzebie: Takiego zadania chyba jeszcze nie było
Przekątne trapezu dzielą sie w stosunku 3:4 . Odcinek łączący środki jego ramion ma dł. 14.
obilcz długość dłuższej podstawy trapezu
18 lis 19:57
Eta:

He,he.....
Może i nie było

,bo jest łatwe...
ΔDGC ~ ΔAGB w skali k=
34
to:
| | a+b | |
linia środkowa trapezu IEFI= |
| = 14
|
| | 2 | |
to a+b = 28 to a +
34a = 28 =>
74*a= 28 => a= 28*
47= 16
dolna podstawa ma długość a= 16
górna podstawa b =
34*16= 12
odp:
a=16
18 lis 20:49
Basia: Eto, czy to musi być trapez równoramienny ?
Nie wydaje mi się.
19 lis 00:04
Bogdan:
Przekątne tego trapezu mają długość 7x, a więc są równej długości. Które trapezy mają
przekątne równej długości ?
19 lis 01:52
Eta:
Witam
Bogdanie
Basia chyba zmęczona była?
19 lis 01:57
Bogdan:
Dzień dobry
Eto
19 lis 02:00
Basia:

Wcale nie muszą mieć 7x. Mogą mieć 7x i 7y.
Skąd wiadomo, że x=y ?
Całkiem możliwe, że tak jest, ale skąd to wiadomo ?
19 lis 07:27
Basia:
Nawiasem mówiąc to nie ma wpływu na rozwiązanie
tr.ASB ∼ tr.CSD w skali s=
43
stąd: a=
43b
a+b = 28
43b+b = 38
4b+3b=28*3
7b=28*3
b = 4*3 = 12
a=
43*12 = 16
19 lis 07:32
Basia:

I kto tu był zmęczony








?
W
każdy trapezie przekątne dzielą się w stosunku
ab, co wynika oczywiście z
tego, że
tr.ASB i tr.CSD
zawsze są podobne (bo mają takie same kąty)
Stąd:
| AS | | BS | | AB | | a | |
| = |
| = |
| = |
| |
| CS | | DS | | CD | | b | |
to jak najbardziej może być 4:3
i nikt mi nie wmówi, że z treści zadania wynika, że jest to trapez równoramienny.
AS=4x
CS=3x
BS=4y
DS=3y
warunki zadania są spełnione.
19 lis 12:18
Bogdan:

Dzień dobry.
Na tym rysunku przekątne trapezu dzielą się w stosunku 3: 4, ale ten trapez nie jest
równoramienny.
19 lis 15:54
sapiens w potrzebie: Basiu dlaczego 4/3b+b ? ( nie wiem jak tu sie pisze ułamki)
19 lis 19:49
sapiens w potrzebie: Basiu dlaczego 4/3b+b ? ( nie wiem jak tu sie pisze ułamki)
19 lis 19:50
sapiens w potrzebie: i skąd wzór a+b/2 = 14 (14 to wiem że to jest ta kreska po środku)
19 lis 19:54
Basia: Witaj sapiens.
Wybacz, że dopiero teraz, ale dwa dni mnie tu niestety nie było.
1. Z lewej strony masz link "Kliknij po więcej przykładów". Tam przeczytasz jak pisać ułamki.
2. Ponieważ
ab = 43
co wynika z podobieństwa trójkątów
mnożymy przez b (oczywiście obustronnie)
ab*b = 43*b
a = 43b
3. a+b2 = 14
to wynika z tw.Talesa
mnożysz przez 2
a+b = 28
podstawiasz za a
43*b + b = 28 /*3
4b+3b=3*28
7b=3*28 /:7
b=3*287 = 3*4 =12
21 lis 23:16