Poker w kombinatoryce ;)
Ewa Dorota: Czy może mi ktoś wyjaśnić zadanie:
Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania koloru w pokerze w pojedynczym rozdaniu, jeżeli używamy
24 kart (od 9)?
Mam rozwiązane to zadanie jako:
n
1=24 (karty)
n
2=6 (z każdego koloru)
k=5
obliczone z wzoru na kombinację bez powtórzeń:
| | 24! | | 19!*20*21*22*23*24 | |
C245= |
| = |
| =21*22*23*4=42504 |
| | 5!(24−5)! | | 120*19! | |
potem wyliczenie kombinacji z koloru:
| | 6! | | 5!*6 | |
C65= |
| = |
| =6 |
| | 5!(6−5)! | | 5!*1 | |
no i tutaj się gubię − jest wyliczenie i opis:
6*4=24 − uzyskanie koloru w 4 kolorach, odjąć to, co będzie pokerem: 24−8=16
| 16 | | 2 | |
| = |
| −>prawdopodobieństwo koloru |
| 21*22*23*4 | | 5313 | |
Nie mam pojęcia dlaczego jest tak policzone w drugiej części... Proszę o pomoc, bo mam
zaliczenie, do którego muszę się przygotować sama, bez ani jednej lekcji ze staty...
11 gru 17:58
PW: To raczej idzie o lekcję gry w pokera. Tak zwany "kolor" to zbiór 5 kart w jednym kolorze, tzn.
zbiór 5 trefli lub 5 kar lub 5 kierów lub 5 pików). Poker to zbiór 5 kart w jednym kolorze,
które ustawione "po kolei" tworzą ciąg "bez luki". Przy 24 kartach w talii (po 6 kart w jednym
kolorze) każdy kolor zawiera 2 pokery:
{9, 10, W, D, K} lub {10, W, D, K, A}.
Dlatego odjęli 8 pokerów mogących się pojawić w czterech kolorach (poker jest też "kolorem" −
zbiorem 5 kart w jednym kolorze, ale nazywanym specjalnie i mającym "większą moc" niż inne
"kolory", w których karty nie tworzą ciągu kolejnych według starszeństwa kart).
Najpierw policzyli ile jest 5−elementowych podzbiorów złożonych z kart tego samego koloru, a
potem odjęli te 5−elementowe podzbiory, które są pokerami.
11 gru 19:12
Ewa Dorota: Dziękuję bardzo! teraz ma sens...

A i to fakt, nie mam pojęcia na czym polega poker...
11 gru 21:54