matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna funkcji
cntrl:
jak się liczy taką pochodną?
8
6
3
f(x) =
−
+
x
4
x
3
x
a
a
wiem, że (
)' = −
, ale i tak mi coś nie wychodzi
x
x
2
11 gru 17:31
bezendu:
f(x)=8x
−4
−6x
−3
+3x
−1
f'(x)=(8x
−4
)'−(6x
−3
)'+(3x
−1
)' f'(x)=−32x
−5
+18x
−4
−3x
−2
32
18
3
f'(x)=−
+
−
x
5
x
4
x
2
11 gru 17:35
cntrl:
aa, dziekuje
11 gru 17:41