matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
hyyhy
zenon:
Wyznacz α, α∊ < 0 , 2π ) wiedząc,że :
√
3
cosα = −
i sinα < 0
2
√
3
tgα = −
i cosα > 0
3
proszę o zrobienie i krótkie wytłumaczenie
11 gru 17:22
zenon:
?
11 gru 17:33
Janek191:
To jest III ćwiartka, bo cos α < 0 i sin α < 0
√
3
π
7
cos α = −
⇒ α = π +
=
π
2
6
6
11 gru 17:34
Janek191:
To jest IV ćwiartka, bo tg α < 0 i cos α > 0
√
3
π
11
tg α = −
⇒ α = 2π −
=
π
3
6
6
11 gru 17:38