pomocy
damket: jak wyznaczyć równanie prsotej przechodzodzącej przez punkty B(−2,0,1) C(3,−1,4)
11 gru 17:13
:) : podstaw współrzędne do równania y=ax+b dwa razy i rozwiąz układ równań
11 gru 17:18
damket: to tu wlansnie chyba nie przejdzie
11 gru 17:20
:) : a dlaczemu?
11 gru 17:20
:) : czy to masz układ x,y,z?
11 gru 17:21
damket: dokladnie
11 gru 17:21
Karaban: Nie pisze się "dlaczemu" ani "czemu" to nie poprawna forma tylko "dlaczego" jest poprawne!
11 gru 17:22
:) : ha ha ha, taki żarcik
11 gru 17:23
Janek191:
→
BC = [ 5, − 1, 3 ]
B = ( − 2, 0 ,1)
więc
x = − 2 + 5 t / * 2
y = 0 − t
z = 1 + 3 t / * ( −3)
−−−−−−−−−−−−
2 x = − 4 + 10 t
y = 0 − t
− 3 z = − 3 − 9 t
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
2 x + y − 3 z = − 7
Odp.
2 x + y − 3 z + 7 = 0
================
11 gru 18:06