oblicz prawdopodobieństwo
mancia: Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) A− za drugim razem wyrzucono liczbę oczek większą niż za pierwszym razem ,
b) B− suma wyrzuconych oczek jest liczbą pierwszą
11 gru 17:07
Janek191:
a)
I Ω I = 6
2 = 36
A = { (1;2),(2;3),(3;4),(4;5),(5: 6) }
I A I = 5
więc
11 gru 17:13
Janek191:
a)
I Ω I = 6
2 = 36
A = { (1;2),(1;3) ,(1;4) ,(1;5),(1;6),(2;3),(2:4) ,(2;5),(2;6),(3;4),(3:5),(3;6),
(4 ;5),(4;6),(5;6) }
I A I = 15
więc
11 gru 17:16
Janek191:
b)
I Ω I = 36
B = { (1;1),( 1;2),(1;4),(1;6), ( 2;1),( 2;3),(2 ;5),( 3;2),( 3;4) ,( 4;1),( 4;3),(5:2),
(5;6),(6;1),(6;5)}
I B I = 15
11 gru 17:22