matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodne
Oaza:
Pochodne cząstkowe f(x,y)=xinxcosy+e
xy
df
=(sinxcosy+e
xy
)=
dx
[(sinx)`(cosy)+(sinx)(cosy)`+(e
xy
)`] Gdy liczę pochodną z x to czy (cosy)` będzie równy 0 czy wyciągam y przed nawias i liczę pochodną tylko z cosinusa? e
xy
− co mam z tym zrobić?
11 gru 16:31