geometria analityczna
pszczółka maja: Proszę o pomoc! Chociaż w jednym..
1) Dla jakich wartości parametru b punkt przecięcia prostych o równaniach 2x−3by−5=0 i
6x+2y−5=0 należy do wnętrza kwadratu o wierzchołkach A=(0,0), B=(2,0), C=(2,2), D=(0,2)
2) Dany jest wierzchołek kwadratu A=(1,−3) i równianie y=2x jednej z jego przekątnych. Znajdź
równania boków tego kwadratu.
3) Znajdź równania prostych zawierających boki trójkąta ABC, znając jego wierzchołek A=(0,2) i
równania: x+y−4=0 i y−2x=0 prostych zawierających wysokość.
Wielkie dzięki..
18 lis 19:53
Basia: Pomagam
18 lis 20:18
pszczółka maja: dzięki...
18 lis 20:22
Basia:
zadanie 1
najpierw szukamy punktów wspólnych czyli rozwiązujemy układ równań
2x − 3by − 5=0
6x + 2y − 5 = 0
2x = 3by+5 /*3
6x = 9by + 15
9by+15+2y−5 = 0
(9b+2)y+10 = 0
(9b+2)y = −10
dla 9b+2=0 czyli dla b = −
29 mamy
0*y = −10
0=−10
sprzeczność czyli
b≠−29
dla 9b+2≠0 mamy
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6x = U{45b+30}{{9b+2}
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
współrzędne punktów należących do ABCD spełniają warynki
0 < x < 2
0 < y < 2
no i teraz trzeba rozwiązać układ nierówności:
| −10 | |
| > 0 ⇔ 9b+2<0 ⇔ b<−29 |
| 9b+2 | |
ponieważ 9b+2<0 to
| 5(3b+2) | |
| >0 ⇔ 3b+2<0 ⇔ b<−23 |
| 2(9b+2) | |
co razem daje
b<−23
ponieważ 9b+2<0 to
−18b −22>0
−18b>22
b<−
2218
b<−119
| 5(3b+2)−2*2(9b+2) | |
| <0 |
| 2(9b+2) | |
ponieważ 9b+2<0 to 2(9b+2)<0 to
−21b+2>0
−21b>−2
b<221
Razem:
b<−23 i
b<−119 i
b<221 ⇔
b<−119 ⇔
b∊(−∞;−119)
Koszmarne to, ale chyba się nie pomyliłam w rachunkach
Na wszelki wypadek sprawdzaj.
18 lis 20:44
Basia:
2) Dany jest wierzchołek kwadratu A=(1,−3) i równianie y=2x jednej z jego przekątnych. Znajdź
równania boków tego kwadratu.
Widać, że to jest równanie przekątnej BD, bo A do niej nie należy, bo 2*1≠−3
Przekątne kwadratu są prostopadłe i ich punkt przecięcia jest ich środkiem.
pr.BD y=2x
pr.AC ⊥ pr.BD ⇒ pr.AC y = −12x+b
A∊pr.AC i stąd:
−3 = −12*1 + b
b − 12 = −3
b = −3+12
b=−52
pr.AC y=−12x−52
szukamy współrzędnych p−tu S (przecięcia przekatnych)
y=2x
y=−12x−52
2x = −12x−52 /*2
4x = −x − 5
5x = −5
x=−1
y=−2
S(−1,−2)
AS→=SC⇒
AS→=[−1−1;−2+3] = [−2;1]
SC→=[xc+1;yc+2]
xc+1=−2
xc=−3
yc+2=1
yc=−1
C(−3,−1)
B∊pr.BD ⇒ yb = 2xb
D∊pr.BD ⇒ yb = 2xb
|SB| = |SA|
√(xb+1)2+(yb+2)2 = √(1+1)2+(−3+2)2
(xb+1)2+(2xb+2)2 = 22+12 = 5
xb2+2xb+1+4xb2+8xb +4−5=0
5xb2+10xb=0
5xb(xb+2)=0
xb=0 i yb=0
lub
xb+2=2
xb=−2 i yb=−4
jedna para to współrzedne B; druga B
A(1;−3)
B(−2,−4)
C(−3;−1)
D(0,0)
napisz teraz równania prostych AB,BC,CD i AD
18 lis 21:15
Basia:
3) Znajdź równania prostych zawierających boki trójkąta ABC, znając jego wierzchołek A=(0,2) i
równania: x+y−4=0 i y−2x=0 prostych zawierających wysokość.
punkt A nie należy do żadnej z tych prostych czyli są to równania
pr.BB1 x+y−4=0
pr.CC1 y−2x=0
pr.BB1 ⊥ pr.AC
pr.BB1 y = −x+4
pr.AC y = x+b
A∊pr.AC ⇒ 2=0+b ⇒ b=2
pr.AC y=x+2
pr.CC1 ⊥ pr.AB
pr.CC1 y=2x
pr.AB y = −12x+b
A∊pr.AB ⇒ 2=−12*0+b ⇒ b=2
pr.AB y=−12x+2
teraz trzeba znaleźć punkt B
to jest punkt wspólny pr.BB1 i pr.AB czyli układ równań
i punkt C
to jest punkt wspólny pr.CC1 i pr.AC czyli znowu układ równań
i napisać równanie prostej przechodzącej przez B i C
Potrafisz to sobie skończyć ?
18 lis 21:24
pszczółka maja: wielkie dzięki

! Tak, już dam radę. Dziękuję Basiu
18 lis 21:36
Aparatka: czemu pr.BB1 ⊥ pr.AC i pr.CC1 ⊥ pr.AB?
17 wrz 20:59
Aparatka: matko, już wiem, przeciez to oczywiste...
17 wrz 21:00