optymalizacja
Marta: Pomocy !
Prosta przechodząca przez punkt P(4,6) przecina dodatnie półosie układu współrzędnych w
punktach A i B. Wyznacz współczynnik kierunkowy tej prostej tak, aby trójkąt ABO (gdzie punkt
O jest początkiem układu współrzędnych) miał najmniejsze pole.
W odpowiedziach jest podany zapis, którego nie rozumiem. Proszę tylko o jego wytłumaczenie.
y=a(x−4)+6a dlaczego tak ?
rozumiem zapis y=ax+6−4a, ale tego powyżej nie mogę rozgryźć.
11 gru 16:26
Mila:
y=(ax−4a)+6
y=a(x−4)+6
11 gru 16:33
Marta: ale skąd wziął się ten wzór ?
11 gru 17:01
Tadeusz:
y=a(x−4)+6 jest równaniem pęku prostych jakie można poprowadzić przez punkt P=(4,6)
11 gru 17:05
Marta: to jest taki wzór po prostu, który trzeba zapamiętać ? jak go się wyznacza ?
11 gru 17:12
Tadeusz:
y=ax+b
6=4a+b ⇒ b=6−4a
y=ax+6−4a
11 gru 17:17
Tadeusz:
y−yp=a(x−xp)
11 gru 17:17
Marta: dziękuję
11 gru 17:24
Tadeusz:
−
11 gru 17:24