Układ nieoznaczony.
Nati: | | ⎧ | ay−3x=−2 | |
| Aby układ | ⎩ | 3x−5y=2 | był układem nieoznaczonym należy w miejsce a wstawić:
|
a. 10
b. −5
c. 5
d. −6
kompletnie nie rozumiem co to jest układ nieoznaczony.
11 gru 15:38
11 gru 15:39
Nati: patrzyłam na to i niestety w dalszym ciągu nie rozumiem.
11 gru 15:40
J:
Układ jest nieoznaczony gdy: W = 0 i Wx = 0 i Wy = 0 ..(wyznaczniki)
11 gru 15:45
Nati: Metis czy jeśli pod a podłoże 5 będzie to układ nieoznaczony ? Dobrze myśle?
11 gru 15:47
J:
..tak ... dostaniesz: 0 = 0
11 gru 15:49
Gray: A ja potrafię podać przykład układu liniowego, który spełnia warunek W=W
x=W
y=0, a nie jest
układem nieoznaczonym
11 gru 15:50
Nati: Dziękuje za odpowiedzi
11 gru 15:55
Metis: Gray no dawaj ten przykład
11 gru 16:03
Gray: Rozważmy układ równań postaci
ax+by=1
bx+cy=0
/widać, że jest to układ liniowy/
w którym a=b=c=d=0

A co, nie wolno? Jasne, że wolno

No i mamy układ sprzeczny oraz W=W
x=W
y=0.
11 gru 16:37
Mila:
Najpierw uporządkuj układ.
−3x+ay=−2
3x−5y=2 /*(−1)
−3x+ay=−2
−3x+5y=−2
Jeśli podstawisz a=5 to otrzymasz dwa równania jednakowe , w interpretacji geometrycznej obie
proste pokryją sie⇔równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań.
Układ nieoznaczony dla a=5.
11 gru 16:43