?
imię: Obliczy mi ktoś tą pochodną? Mam z nią problem
11 gru 15:28
J:
.. po jakiej zmiennej ...?
11 gru 15:29
imię: Po x i y
11 gru 15:33
J:
..to te pochodne, a nie tą...
. w obydwu przypadkach wzór na pochodną ilorazu funkcji ..
11 gru 15:38
imię: | | | |
... |
| .... tu się zatrzymałem liczyłem po x nie |
| | | |
wiem co dalej
11 gru 15:38
imię: Zapisze to od początku
11 gru 15:41
imię: | | (x)`(√x2+y2)−(x)(√x2+y2)` | |
... |
| = |
| | (√x2+y2)2 | |
| | | | 1 | | (√x2+y2)−x( |
| *2x) | | | 2√x2+y2 | |
| |
|
| = |
| | (√x2+y2)2 | |
11 gru 15:58
imię: sorry ta 2 przed pierwiastkiem się skraca
11 gru 16:00
11 gru 16:02
imię: 
na prawde nie wiem czy to dobrze obliczyłem
11 gru 16:03
Dziadek Mróz:
| | u | |
f = |
| u = x v = √z z = x2 + y2 |
| | v | |
| d | | d | | u | | | |
| [f] = |
| [ |
| ] = |
| = *) |
| dx | | dx | | v | | v2 | |
| d | | d | | 1 | | d | |
| [v] = |
| [√z] = |
| * |
| [z] = **) |
| dx | | dx | | 2√z | | dx | |
| d | | d | |
| [z] = |
| [x2 + y2] = 2x |
| dx | | dx | |
| | 1 | | x | |
**) = |
| * 2x = |
| |
| | 2√x2 + y2 | | √x2 + y2 | |
| d | | y2 | |
| f(x, y) = |
| |
| dx | | √(x2 + y2)3 | |
Po dy samemu możesz
11 gru 16:08
imię: Co się stalo z tym pierwiastkiem gdy wrzuciłeś go do licznika obok x2 na samym początku?
*)=....
11 gru 16:15
Dziadek Mróz:
Sprowadziłem do wspólnego mianownika, pod pierwiastkiem jest liczba dodatnia więc jego kwadrat
to wartość pod pierwiastkiem.
(√x2 + y2)2 = x2 + y2
11 gru 17:01