Oblicz V ostrosłupa czworokatnego
liryczniem: Obilcz V ostrosłupa czworokątnego o krawedzi bocznej 10cm i przekatnej podstawy rownej 10cm.
11 gru 15:12
J:
... z przekątnej podstawy wyliczysz bok kwadratu .. z trójkąta: przekatna i dwie krawedzie
wyliczysz H
11 gru 15:16
liryczniem: wyjdzie H= 5 pierwiastek z 3 ?
a = 5 pierwiastek z 2 ?
11 gru 15:19
J:
11 gru 15:23
liryczniem: v= 1/3 *50*5pierwiastek z 3= 250 pierwiastek z 3/3?
11 gru 15:25
J:
V = 50√3 ..
11 gru 15:27
liryczniem: A rozwiazanie tego zadania? Oblicz V ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi bocznej = 3
i katem pomiedzy ta krawedzia a krawedzia podstawy? H= 3/2, h=9 pierwiastek z 3/2, a=9, V= 81
pierwiastek z 3/8

?
11 gru 15:30