Prawdopodobieństwo: monety i kule
griszua: 1. Rzucono 5 razy monetą. Prawdopodobieństwo, że wypadł co najmniej jeden orzeł jest równe:
A. 31/32 B. 30/32 C. 26/32 D. 1/32
2. W urnie jest 5 kul białych, 2 czarne, 1 żółta i 2 zielone. Wylosowano trzy razy po jednej
kuli ze zwracaniem. Prawdopodobieństwo tego, że wylosowane w ten sposób kule są różnokolorowe,
jest równe:
A. 264/1000 B. 44/1000 C. 264/720 D. 44/720
11 gru 14:53
J:
odp. A)
A' − zdarzenie przeciwne: wypadły same reszki:
IΩI = 32
IA'I = 1
| | 1 | | 1 | | 31 | |
P(A') = |
| ... P(A) = 1 − p(A') = 1 − |
| = |
| .. |
| | 32 | | 32 | | 32 | |
11 gru 14:59