matematykaszkolna.pl
całka John: Jak to rozłożyć przez podstawienie, bo coś wymyślić dobrego sposobu nie mogę?
 x2−x 

dx=
 (x−2)5 
11 gru 11:45
daras: przez podstawienie się nie rozkłąda tylko...podstawiaemotka to pokaż co podstawiłeś
11 gru 11:49
John: próbowałem x−2, no ale nie, x2−x też słabo, coś ze wzorami skróconego mnożenia i też nie, więc zasób pomysłów mi się wyczerpał
11 gru 11:51
John: Pl0x jakaś rada co podstawić za t ;q
11 gru 12:05
Gray: t=x−2 ⇒ x=t+2, dx=dt
 (t+2)2 −(t+2) t2 +3t +2 
... = ∫

dt = ∫

dt = ∫t−3 + 3t−4 +2t−5dt=...
 t5 t5 
Dalej Ty.
11 gru 12:16
daras: widać nie próbowałes dalej bo... 1. nie znasz sie na różniczkowaniu 2. w ogóle nie znasz się na niczym 3. czekasz na gotowca 4. 1&2&3
11 gru 14:26
John: @daras Niezłe podsumowanie człowieka, którego w ogóle nie znasz. Prosiłem jedynie o podstawienie, a nie o gotowca, jeżeli dla ciebie za trudne i to zbyt wielka pomoc, to proszę nie udzielaj się i po problemie emotka
11 gru 22:37
daras: to dla ciebie widac za trudne było: 1. poznanie odpowiedniego jezyka żeby wyrazić to co chcesz uzyskać całkują c.. 2. spróbowanie czegoś samemu podstawić .. 3. poczekac na odpwiedź Graya i z nim podyskutowac.. 4. 1&2&3
11 gru 22:40
John: Podałem przykłady próby samodzielnego podstawienia, po prostu mi coś w tej całce nie szło i tyle, a nie podyskutowałem, bo sprawdziłem to dopiero teraz, gdyż pędziłem już do szkoły na zajęcia i o co tu się bulwersować i z takimi testami wylatywać? Bo głupiej całki nie umiał ktoś policzyć? Zastanów się trochę, ja również udzielam się na różnych forach i jeśli ktoś czegoś nie wie, to pomagam, a nie z jakimś wyrzutem mu wyjeżdżam, może masz gorszy dzień, nie wiem, nie znam cię i nie oceniam i w sumie na tym koniec. Gray dzięki za pomoc.
11 gru 22:47
daras: Wrzuciłeś zadanie i sobie poszełęś czyli przyznałeś, że traktujesz nas jak maszynkę do rozwiazywania zadań, a to mi sie nie podoba
11 gru 22:49
John: To jeśli to cię zraniło, to przepraszam, myślałem, że szybciej to pójdzie, a zajęło 30min
11 gru 22:53
Mariusz: A mnie nie podoba się że nikt cie jeszcze nie zablokował albo namierzył i załatwił sprawę raz na zawsze
12 gru 05:28
Mariusz: @John jego zraniłbyś wtedy i tylko wtedy gdybyś go namierzył i powiedzmy ukręcił łeb
12 gru 06:25