całka
John: Jak to rozłożyć przez podstawienie, bo coś wymyślić dobrego sposobu nie mogę?
11 gru 11:45
daras: przez podstawienie się nie rozkłąda tylko...podstawia

to pokaż co podstawiłeś
11 gru 11:49
John: próbowałem x−2, no ale nie, x
2−x też słabo, coś ze wzorami skróconego mnożenia i też nie, więc
zasób pomysłów mi się wyczerpał
11 gru 11:51
John: Pl0x jakaś rada co podstawić za t ;q
11 gru 12:05
Gray: t=x−2 ⇒ x=t+2, dx=dt
| | (t+2)2 −(t+2) | | t2 +3t +2 | |
... = ∫ |
| dt = ∫ |
| dt = ∫t−3 + 3t−4 +2t−5dt=... |
| | t5 | | t5 | |
Dalej Ty.
11 gru 12:16
daras: widać nie próbowałes dalej bo...
1. nie znasz sie na różniczkowaniu
2. w ogóle nie znasz się na niczym
3. czekasz na gotowca
4. 1&2&3
11 gru 14:26
John: @daras Niezłe podsumowanie człowieka, którego w ogóle nie znasz. Prosiłem jedynie o
podstawienie, a nie o gotowca, jeżeli dla ciebie za trudne i to zbyt wielka pomoc, to proszę
nie udzielaj się i po problemie
11 gru 22:37
daras: to dla ciebie widac za trudne było:
1. poznanie odpowiedniego jezyka żeby wyrazić to co chcesz uzyskać całkują c..
2. spróbowanie czegoś samemu podstawić ..
3. poczekac na odpwiedź Graya i z nim podyskutowac..
4. 1&2&3
11 gru 22:40
John: Podałem przykłady próby samodzielnego podstawienia, po prostu mi coś w tej całce nie szło i
tyle, a nie podyskutowałem, bo sprawdziłem to dopiero teraz, gdyż pędziłem już do szkoły na
zajęcia i o co tu się bulwersować i z takimi testami wylatywać? Bo głupiej całki nie umiał
ktoś policzyć? Zastanów się trochę, ja również udzielam się na różnych forach i jeśli ktoś
czegoś nie wie, to pomagam, a nie z jakimś wyrzutem mu wyjeżdżam, może masz gorszy dzień, nie
wiem, nie znam cię i nie oceniam i w sumie na tym koniec.
Gray dzięki za pomoc.
11 gru 22:47
daras: Wrzuciłeś zadanie i sobie poszełęś czyli przyznałeś, że traktujesz nas jak maszynkę do
rozwiazywania zadań, a to mi sie nie podoba
11 gru 22:49
John: To jeśli to cię zraniło, to przepraszam, myślałem, że szybciej to pójdzie, a zajęło 30min
11 gru 22:53
Mariusz: A mnie nie podoba się że nikt cie jeszcze nie zablokował
albo namierzył i załatwił sprawę raz na zawsze
12 gru 05:28
Mariusz: @John jego zraniłbyś wtedy i tylko wtedy gdybyś go namierzył i powiedzmy ukręcił łeb
12 gru 06:25