???
abc: Hej. Czy jak mam w poleceniu− Zbadaj istnienie ekstremum lokalnego funkci, oraz wyznacz
ekstrema lokalne funkcji f. to obliczam to w ten sam sposób?
11 gru 11:11
J:
zbadanie czy istnieje, jest stwierdzeniam twk lub nie, a jego obliczenie to już inna sprawa ..
11 gru 11:14
abc: Ale robi się to na tej samej zasadzie? Czyli najpierw liczę pochodną z x i y, tworzę układ
równań, pkt stacjonarny i na tym etapie mogę już stwierdzić czy ekstremum istnieje, potem
liczę pochodną 2 rzędu i wyznaczam to ekstremum. Dobrze myślę
11 gru 11:28
J:
.. jeśli stwierdzisz,że istnieje ekstemum w pynkcie (xo,yo) , to możesz je zawsze obiczyć
podstawiając te wartości do wzoru funkcji ..
11 gru 11:33
abc: Czyli najlepiej będzie jak będę wyznaczała ekstremum w każdym przykładnie chyba, że nie będzie
istnieć
11 gru 11:38
abc: Jak mam taki przykład
f(x,y)=x
2+y
2+xy−6x−12y
5y=30
y=6
2x+6=6
2x=0
Mogę w tym miejscu stwierdzić że ekstremum nie istnieje ?
11 gru 11:51
abc: Jezu źle to obliczyłam sorry
11 gru 11:54
abc: Wyjdzie tak samo tylko że y=−6 czyli pkt stacjonarny to (0,−6) Dobrze myślę ?
11 gru 12:00
abc: Kurcze wyjdzie (6,−6)
11 gru 12:01
abc:
W= AC− B
2
W=4−1=3
Czyli istnieje ekstremum
A teraz jak mam je wyznaczyć to wystarczy napisać czy jet minimalne czy maksymalne
11 gru 12:08
J:
| d2f | |
| = 2 > 0 − funkcja osiąga minimum , podstaw (6,−6) i je oblicz.. |
| dxdx | |
11 gru 12:16
abc: Rozumiem już. Dziękuje raz jeszcze
11 gru 12:18