matematykaszkolna.pl
Znajdź wzór Mariusz: http://www.sarenza.pl/tabela-rozmiarow Znajdź wzór pozwalający przeliczać PL na cm
11 gru 09:57
daras: a po co?
11 gru 11:23
daras: lepiej przymierzyć emotka
11 gru 11:23
Mariusz: Lubisz spamować co ? Jakub powinien cię zablokować
11 gru 12:50
Gray: O jakim wzorze myślisz? Można np. wyznaczyć funkcję, która dla podanych przez Ciebie danych będzie się zgadzała, ale dla danych, które tu nie występują może się już nie zgodzić. Funkcja ta może być skonstruowana jako wielomianem, ale stosowanie takiej metody przeliczania nie będzie wygodne.
11 gru 13:09
Mariusz: Gray niby można tutaj zastosować interpolację ale jak się dobrze przyjrzysz to zauważysz rekurencję Niestety tylko w przypadku PL cm
11 gru 13:19
daras: pisze co myślę, jest wolność słowa parawda? poza tym na rozmiary ni ema wzoru bo to pic na wodę co kraj to inne a w ogóle spróbuj coś dopasowac w chińskim rozmiarze
11 gru 14:09
daras: cenna UWAGA: interpolacja zakłada liniowość zmian ale nie przy rozmiarach kołnierzykówemotka
11 gru 14:10
Mariusz: daras niech zgadnę podobno masz grupę krwi A i w lipcu skończyłeś 26 lat
11 gru 14:27
daras: 2x pudło jak i inne twoje super posty
11 gru 14:28
daras: z probabilistyki jesteś 0 nigdy nie graj w Toto Lotka
11 gru 14:29
Mariusz: Po stylu wpisów założyłem że na paru forach występujesz jako miodzio1988 Ja na miejscu Jakuba bym cię zablokował
11 gru 14:32
PW: Mariusz, nie lubię głupich dyskusji, ale mim zdaniem uprawiasz kryptoreklamę pewnej firmy, i w dodatku jesteś agresywny − chcesz blokować tych, którzy to negują. Za reklamę to Ciebie powinno się zablokować.
11 gru 14:34
daras: znowu pudło mam naprawdę dobrą radę dla ciebie: odpuść , każdy może mieć słabszy dzień rozumiesz w tę grę masz passę ujemną
11 gru 14:34
Mariusz: @PW nie tylko ten temat ten cały daras czy miodzio mi zaspamował A to forum to też kiepskie jest nawet nie ma tutaj porządnego texa
11 gru 14:43
daras: to sp.. gdzie indziej
11 gru 14:45
Gray: "nie ma tutaj porządnego texa" − kupa ludzi sobie jednak radzi i pomaga innym środkami jakimi dysponuje. Ja na przykład, mimo tego, że od lat piszę tylko w tex−u, nie narzekam. Treści formatują się zaskakująco dobrze. Widać, bez "porządnego texa" da się żyć.
11 gru 15:11
Mariusz: Ty możesz spierdalać gdzie indziej Nie potrzeba tutaj spamerów
11 gru 15:11
Mariusz: Gray no to jak umieściłbyś tabelę Jeden ze spamerów zarzuca mi kryptoreklamę po umieszczeniu tego linku Gray zauważyłeś wzór
11 gru 15:15
Gray: Dajcie sobie po razie w wirtualną gębę i skończcie na tym. Szkoda zdrowia.
11 gru 15:16
Gray: Mariusz, nie mam do Ciebie nic. W linku widziałem to, co chciałem zobaczyć. Nie wiem dokładnie o co Wam poszło. Mnie też kiedyś nerwy puściły, ale więcej tego błędu nie popełnię emotka
11 gru 15:19
Mariusz: Gray spójrz na tabelę z etykietą damskie i męskie Zauważ że krok jest równy 0.5 , można teraz przenumerować ciąg Co trzeci numer różni się o liczbę całkowitą
11 gru 15:22
Mariusz: Gray chodzi o to że ten cały daras zaspamował mi już dwa tematy w krótkim czasie Jego wpisy są dziwnie zbieżne z wpisami miodzia chociaż z drugiej strony nie zmieniłby nicka
11 gru 15:26
Mariusz: Analizując tablice z kalendarzem otrzymałem taki ciąg 0 1 1 2 5 6 2 3 4 0 1 4 Załóżmy że jest on indeksowany od jedynki Znaleźć wzór funkcji która dla argumentów 1..12 dawałaby te wartości Interpolacja nie ma sensu bo współczynników wielomianu byłoby tyle samo co wartości w tabeli Wątpię czy wam się to uda skoro z takim łatwym ciągiem mieliście problemy
11 gru 18:12
daras: drugi Daeniken
11 gru 20:10
daras: to był cytat: "spieprzaj dziadu!"
11 gru 20:14
Mariusz: daras naprawdę musisz spamować dzieciaku
12 gru 06:10
MQ: @Mariusz 11 gru 18:12 Skoro to "taki łatwy ciąg", to podaj swoje rozwiązanie −− może się czegoś od ciebie nauczymy.
12 gru 08:06
daras: ja nie spamuję tylko wyjasniam takim ja ty co miałem na myśli pisząc to czy owo i mam nadzieję, że delikwent w końcu to pojmie
12 gru 10:00
Mariusz: I tak jesteście byli zbyt ograniczeni aby to pojąć
12 gru 11:11
Mariusz: @MQ napisałem już jak znaleźć jeden z pasujących wzorów Nie moja wina że ten dzieciak spamuje mi temat
12 gru 11:13
MQ: Rozumiem Mariusz −− w moim przypadku to kończy wszelkie dyskusje z tobą.
12 gru 11:14
Mariusz: MQ skoro jesteś taki ograniczony to ci napiszę jak możesz znaleźć jeden z pasujących wzorów Przyjrzyj się kolumnie PL i zauważ ile wynosi krok Przyjrzyj się co trzeciemu elementowi kolumny cm (patrz na tabelkę z etykietą damskie lub męskie ) Widzisz coś ?
12 gru 11:23
Mariusz: Na obydwa ciągi można znaleźć ciekawy wzorek używając takich funkcji jak podłoga czy sufit
12 gru 11:32
Mariusz: "Rozumiem Mariusz −− w moim przypadku to kończy wszelkie dyskusje z tobą." Dobrze że się ode mnie odczepisz spamerze Wdzięczny bym był także gdyby daras także się odczepił i przestał spamować moje tematy
12 gru 12:05
Gray: [P[Mariusz], napisałeś "I tak jesteście byli zbyt ograniczeni aby to pojąć". Ty też jesteś ograniczony. Ja również. Każdy człowiek jest ograniczony. Bo każdego da się zamknąć w pewnej kuli o dostatecznie dużym promieniu, a taka jest właśnie formalna definicji zbioru ograniczonego. Pomijając to; jaki sens z każdym wojować?
12 gru 13:21
Mariusz: Gray tylko po co gdy dałem na innym forum to zadanie to jeden z użytkowników znalazł całkiem zgrabny wzorek Po wtóre MQ usiłował mnie wyśmiać i taka odpowiedź była jak najbardziej na miejscu bo się ode mnie odczepił Gdyby darasy nie zaspamowały tematu to przeczytałbyś że próbowałem kombinować z rekurencją Gray jeśli znajdziesz tą rekurencję to możemy pisać o sposobach jej rozwiązywania i dojdziemy do jednego z wzorów Ja już ten wzorek znalazłem (ten z rekurencji) ale chciałem przetestować waszą spostrzegawczość
12 gru 13:37
Gray: Skupiłem się na konstrukcji ciągu rekurencyjnego (oznaczyłem go {rn}) którego wartości to kolejne numery męskie w cm. To oczywiście wystarczy, bo wówczas przeliczanie PL na cm to tylko przeskalowanie. Mam coś takiego: rn = rn−1 + 0,3 + 10*(0,4−|rn−1−rn−2|) * |0,1 − |rn−1 −2rn−2 + rn−3| plus oczywiście warunki początkowe: r1=25 r2=25,4 r3=25,7 Nie wiem jaką Tobie udało się rekurencję uzyskać, ale ja już skończyłem w tym temacie. Nie ma sensu delektować się zadaniami, które dla większości są bezużyteczne − chyba nie do tego to forum służy.
12 gru 17:58
Mariusz: @Gray strasznie kombinujesz da się łatwiejszą rekurencję napisać Spójrz na co trzeci wyraz tego ciągu I nie zwracaj uwagi na to co piszą spamerzy tacy jak daras
13 gru 07:35
Mariusz: 1. Takie zadania potwierdzają że w testach na inteligencję uzyskujecie kiepskie wyniki 2. To już pomoc jednostce jest bezużyteczna ? 3. A co z oszczędnością pamięci ? Zamiast rezerwować pamięć na tablicę wartości można podać wzorek za pomocą którego te wartości można policzyć
13 gru 08:52
IQ: naiwny jesteś, dla 89% społeczeństwa potrzebna jest tabela a nie wzorek
13 gru 09:39
Mariusz: Z programistycznego punktu widzenia znajdowanie takich wzorków pozwala oszczędzić rezerwowaną pamięć W tym ciągu z rozmiarami obuwia można zaobserwować wzór rekurencyjny i to łatwiejszy niż Gray próbował to przedstawić W tym ciągu z tabel kalendarza lepiej posłużyć się funkcjami takimi jak podłoga czy sufit
13 gru 11:08