jerey: wrzucam bo nie bardzo rozumiem treśc zadania.
Zapisac cztery koleje przyblizenia taylorowskie dla f(x)=x
3+2x
2+3x+4
wokół a=0
| | f1(a) | | f2(a) | | f3(a) | | f4(c) | |
f(x)=f(a)+ |
| (x−a)+ |
| (x−a)2+ |
| (x−a)3+ |
| (x−a)4 |
| | 1! | | 2! | | 3! | | 4! | |
f
1(x)=3x
2+4x+3
f
2(x)=6x+4
f
3(x)=6
f
4(x)=0
a=0 to wielomian Maclaurina
gdy podstawię wszystko wracam do początku.
moze ktos wytłumaczyc o co chodzi i jak to policzyc?
11 gru 00:54
bezendu:
f(x)=x
3+2x
2+3x+4 f(0)=4
f'(x)=6x+4 f'(0)=4
f''(x)=6 f''(0)=6
f'''(x)=0 f'''(0)=0
f
IV=0
| | x−0 | | (x−0)2 | |
x3+2x2+3x+4=4+4* |
| +6* |
| |
| | 1! | | 2! | |
x
3+2x
2+3x+4=8(x−0)+3(x−0)
2
11 gru 01:13
bezendu:
Miałem to dziś na wykładzie
11 gru 01:14
Gray: Kolejne przybliżenia to:
x
3+2x
2+3x+4 ≈ f(0)=4
x
3+2x
2+3x+4 ≈ f(0) + f'(0)x = 4+3x
| | 1 | |
x3+2x2+3x+4 ≈ f(0) + f'(0)x + |
| f''(0)x2= 4+3x+2x2 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
x3+2x2+3x+4 ≈ f(0) + f'(0)x + |
| f''(0)x2+ |
| f'''(0)x3= 4+3x+2x2+x3 |
| | 2 | | 6 | |
To dobrze oddaję ideę wzory Taylora.
11 gru 06:56
jerey: dzieki
11 gru 12:09