Funkcje
Cwanyy: Wykres Funkcji h(x)= ||x−2|−4| + ||x−4|−2|, gdzie x⊂R ma z osią OX:
−dokładnie 2punkty wspólne
−dokładnie 1punkt wspólny
−dokładnie 4 punkty wspólne
−nieskończenie wiele punktów wspólnych
11 gru 00:29
Marcin: ||x−2|−4| + ||x−4|−2|=0 Oblicz to
11 gru 01:06
PW: Nie robić tego przypadkiem mozolną metodą "rozbijania na przedziały". Funkcja jest sumą dwóch
funkcji nieujemnych − suma h(x) jest zerem tylko wtedy, gdy obie funkcje przyjmują wartość 0.
f(x) = ||x−2| − 4| = 0 ⇔ x=−2 ∨ x = 6
g(x) = ||x−4| − 2| = 0 ⇔ x=2 ∨ x = 6.
Funkcja h(x) ma jedno miejsce zerowe (osiągane dla x = 6).
11 gru 14:06