matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja odwrotna
Matstud:
1
y
ln(
)=x
4
1−y
11 gru 00:15
Godzio:
y
> 0 ⇔ y(1 − y) > 0 ⇔ y ∊ (0,1)
1 − y
f: (0,1) → R
1
y
ln(
) = x
4
1 − y
y
= e
4x
1 − y
y = e
4x
− ye
4x
y(1 + e
4x
) = e
4x
y = U{e
4x
}{1 + e
4x
) f
−1
: R → (0,1)
11 gru 00:20