funkcja liniowa, przekształcanie wykresów
Nana: Nie rozumiem czemu tak jest w odpowiedziach...
Mamy funkcję f(x) której wykres zawiera punkty A=(0,0) i B=(4,2). z tego wynika, że funkcja ma
wzór y=12x. Jak się nie pomyliłam gdzieś już na tym etapie.
Mam naszkicować wykres funkcji g(x)=f(x−2), czyli jak im wyszło, że g(x)=12x−1
i jaki wzór ma funkcja g(x)=f(x)+3?
Jaka jest różnica w tym, czy liczba jest w nawiasie czy nie?
Proszę o wytłumaczenie tego.
10 gru 23:37
daras: a jak ci wyjdzi e, ż ewzór jest f(xg(y)) to czy to oznaczaze punkt (0, 0) nalezy do wykresu?
czy jest może to wykres przesunięty o wektor [3,2] w stosunku bez..?
11 gru 00:02
PW:
f(x−2) oznacza utworzenie funkcji, która ma takie same wartości jak f, ale osiągane w innych
punktach − co oznacza przesuniecie wykresu funkcji f w prawo o 2.
Funkcja f(x) + 3 osiąga wartości o 3 większe niż f(x), ale dla tych samych x, co oznacza
przesunięcie wykresu o 3 w górę.
11 gru 00:04
Nana: wykres f(x) jest narysowany już w zadaniu. Odczytałam z wykresu punkt A i B, żeby podać wzór
tej funkcji. I teraz nie wiem jak mam przekształcić ten wykres żeby g(x)=f(x−2) i g(x)=f(x)+3
11 gru 00:08
Janek191:

A = ( 0 ; 0) B = ( 4; 2)
więc
| | 1 | | 1 | |
g(x) = f( x − 2) = |
| *( x − 2) = |
| x − 1 |
| | 2 | | 2 | |
więc wykres funkcji f przesuwamy o wektor [ 2 ; 0 ]
oraz
| | 1 | |
h(x) = f(x) + 3 = |
| x + 3 |
| | 2 | |
więc wykres funkcji f przesuwamy o wektor [ 0 ; 3 ]
Dodatkowo − wykresy:
11 gru 07:45