matematykaszkolna.pl
funkcja liniowa, przekształcanie wykresów Nana: Nie rozumiem czemu tak jest w odpowiedziach... Mamy funkcję f(x) której wykres zawiera punkty A=(0,0) i B=(4,2). z tego wynika, że funkcja ma wzór y=12x. Jak się nie pomyliłam gdzieś już na tym etapie. Mam naszkicować wykres funkcji g(x)=f(x−2), czyli jak im wyszło, że g(x)=12x−1 i jaki wzór ma funkcja g(x)=f(x)+3? Jaka jest różnica w tym, czy liczba jest w nawiasie czy nie? Proszę o wytłumaczenie tego.
10 gru 23:37
daras: a jak ci wyjdzi e, ż ewzór jest f(xg(y)) to czy to oznaczaze punkt (0, 0) nalezy do wykresu? czy jest może to wykres przesunięty o wektor [3,2] w stosunku bez..?
11 gru 00:02
PW: f(x−2) oznacza utworzenie funkcji, która ma takie same wartości jak f, ale osiągane w innych punktach − co oznacza przesuniecie wykresu funkcji f w prawo o 2. Funkcja f(x) + 3 osiąga wartości o 3 większe niż f(x), ale dla tych samych x, co oznacza przesunięcie wykresu o 3 w górę.
11 gru 00:04
Nana: wykres f(x) jest narysowany już w zadaniu. Odczytałam z wykresu punkt A i B, żeby podać wzór tej funkcji. I teraz nie wiem jak mam przekształcić ten wykres żeby g(x)=f(x−2) i g(x)=f(x)+3
11 gru 00:08
Janek191: rysunek A = ( 0 ; 0) B = ( 4; 2) więc
 1 
y =

x
 2 
 1 1 
g(x) = f( x − 2) =

*( x − 2) =

x − 1
 2 2 
więc wykres funkcji f przesuwamy o wektor [ 2 ; 0 ] oraz