wzór taylora
karo33: Cześć, mam problem ze zrozumieniem wzoru Taylora i wychodzących od niego Maclaurina i
Lagrangea. Czy ktoś mógłby opisac po kolei etapy rozwiązywania ponizszych zadan? z góry dzięki
1. Dla funkcji f(x)= 3√x napisać wzór Taylora w xo= 8 z resztą R3
2. Oblicz f(x) = 3√9 oceń popełniony błąd
3. Stosujac wzór Maclaurina dla odpowiednio dobranych funkcji oraz n∊R obliczyc wartości
podanych wyrażeń ze wskazaną dokładnością sin 0, 2, 10−4
10 gru 23:17
PW: Kiedy już napiszesz rozwinięcie zadane w 1, to zadanie 2. jest proste: 3√9 = 3√8+1 =
podstawiamy to co uzyskaliśmy w 1. zadaniu i oceniamy (szacujemy) wielkośc R3
10 gru 23:34
karo33: tylko nie rozumiejąc za bardzo o co chodzi, nic nie będzie proste:(
1. mam zaczełam tak
f(8)=2
f'(x)=1/3x−2/3
f''(x)=−2/9x−5/3
f'''(x)=10/27x−8/3
rozpisałam f(x)= 2 + 1/3x−2/3*(x−8) + .... + 1027x−83 * (x−8)3* 13!
i ten ostatni składnik to ma być moja reszta?
10 gru 23:44
Godzio:
Przypomnij sobie wzór Taylora
| | f'(x0) | |
f(x) = f(x0) + |
| (x − x0) + ... |
| | 1! | |
10 gru 23:47
Godzio:
I sprawdź jeszcze w notatkach czym dla Ciebie jest R3, czy 3 czy 4 pochodna? U mnie była 4
(sprawdziłem dla pewności w wikipedii − wiem marne źródło, ale jednak − jest tak samo)
10 gru 23:50
PW: Napisałaś na razie wyrazy rozwinięcia − ale trzeba konkretnie, bez kropek. Reszta R3 zawiera
czwartą pochodną (liczoną nie w punkcie x, ale pewnym pośrednim między 8 a x. Twierdzenie
nie określa jaki to punkt − jakiś leżący między 8 a x, zazwyczaj oznaczany symbolem ξ, gdy
piszemy resztę w postaci Lagrange'a).
10 gru 23:53