stwierdzić że granica istnieje
mat: | | 1 | | (2x+3) | |
korzystając z faktu że limx→∞ (1+ |
| )x = e, obliczyć limx→∞ ( |
| )x |
| | x | | (2x+5) | |
10 gru 23:06
Eta:
| | −2 | | 1 | |
x→∞lim[(1+ |
| )2x+5]x/(2x+5)=( e−2)1/2= e−1= |
| |
| | 2x+5 | | e | |
10 gru 23:24
mat: Ależ głupi ze mnie człowiek, dziękuję serdecznie, za dużo już dzisiaj tych granic

Pozdrawiam!
10 gru 23:27
Godzio: Hmm, tak się zastanawiałem i to chyba nie o to chodzi w zadaniu
10 gru 23:27
mat: Wynik poprawny, wszystko się zgadza
10 gru 23:29
Godzio:
Nie zapisuje wszystkiego łopatologicznie, ale powinno być jasne ...
| | 2x + 3 | | 1 | | 1 | |
( |
| )x = ( |
| )x = ( |
| )x = |
| | 2x + 5 | | | | | |
Podstawmy x + 3/2 = y wówczas
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * (1 + |
| )3/2 → |
| * (1 + 0)3/2 = |
| |
| | y | | e | | e | |
10 gru 23:30
Godzio:
Myślę, że jak w Twoim rozwiązaniu tylko wynik będzie się zgadzał to i tak dostaniesz 0 pkt...
Prosty przykład
lim
x→∞(
√x − 1 −
√x) =
∞ −
∞ = 0
Co z tego, że wynik się zgadza, jak tak nie można robić ...
| | a | |
Co do Twojego, skąd wiadomo, że (1 + |
| )x → ea? |
| | x | |
| | a | |
Skąd wiadomo, że [(1 + |
| )x]bx/(cx + 1) → (ea)b/c = eab/c? |
| | x | |
10 gru 23:39
Godzio:
A! Jeszcze dodam, takie zadania ma na Tobie wymusić pokazania tego, że to co zrobiła Eta
jest rzeczywiście prawdziwe!
10 gru 23:41
Lorak: ∞ −
∞ to chyba symbol nieoznaczony
10 gru 23:49
Godzio:
To akurat jest najmniej ważne z tego co napisałem
10 gru 23:51
Lorak:
10 gru 23:52
mat: Dziękuję bardzo, obliczyłem to tak jak Ty i faktycznie jest tak jak piszesz, potem sprawdziłem
jeszcze parę przykładów i tym sposobem wyżej się nie da

Dziękuję jeszcze raz
11 gru 00:01
Eta:
11 gru 00:10
Godzio: Ety sposobem każdy taki przykład zrobisz, ale żeby tak zrobić musisz pokazać podstawowe
granice z e, żeby korzystać z tego w różnorodnych przykładach
11 gru 00:12