Geometria analityczna
Alan:

Chciałbym się dowiedzieć skąd w zadaniu: Dwie wysokości trójkąta ABC zawierają się w prostych
k:5x−3y+5=0 oraz l:x+y−1=0. Wiedząc ponadto, że A(−2,1), wyznacz równanie ogólne.(..)..
Nie chodzi mi o rozwiązanie zadania, tylko o wyjaśnienie skąd wiadomo, który wierzchołek to A?
I proszę mi ogólnie wytłumaczyć jak w takich typach zadań mam wiedzieć, że dany wierzchołek
jest akurat tam. Tylko bez rysowania układu współrzędnych

.
10 gru 23:04
Eta:
Sprawdzasz czy A∊ do którejś z tych wysokości
Podstaw za x= −2 i y= 1 i sprawdź
10 gru 23:06
Alan: A więc to o to chodzi..
Raz jeszcze dziękuję za pomoc
10 gru 23:11
Eta:

Na Twoim rys. proste k i l
nie zawierają wysokości ( tak nie można rysować!
10 gru 23:16
Alan: Oj dobra, nie to było moim pytaniem

. nie starałm się
11 gru 18:14