tyu
ola: trudne zadanie

W wycieczce krajoznawczej uczestniczyło 80% uczniów pewnej klasy.
Dziewczyny stanowiły 60% uczestników wycieczki. Oblicz prawdopodobieństwo, że wybrana
osoba będzie dziewczyną i jednocześnie uczestnikiem wycieczki.
10 gru 22:09
ola: ktokolwiek?
10 gru 22:19
Marek:
posadź drzewko
10 gru 22:28
ola:
Tzn?
10 gru 22:29
Marek:
no drzewko to drzewko, o co pytasz?
10 gru 22:34
Eta:
n −−− ilość uczniów w tej klasie , n∊N+
0,8n −−− ilość uczestników wycieczki
0,6*0,8n= 0,48n −− ilość dziewczyn będących na tej wycieczce
|Ω|=0,8n , |A|=0,48n
| | 0,48n | | 3 | |
P(A)= |
| = ...... = |
| |
| | 0,8n | | 5 | |
10 gru 22:35
ola:
A jaki powinien być wynik?

Coś zrobiłam, ale nie wiem czy dobrze.
W odpowiedzi mam 0,6
10 gru 22:36
Eta:
| 3 | |
| = 0,6  |
| 5 | |
10 gru 22:37
ola:
A mnie wychodzi 0,48
10 gru 22:37
ola:
Eta dlaczego |Ω|=0,8n, a nie n?
10 gru 22:38
wmboczek: To chyba zadanie na czytanie ze zrozumieniem 60% gdy wybieramy z uczestników lub brak
jednoznacznego rozw gdy z klasy
10 gru 22:41
daras: najlepsza do posadzenia będzie limba, bo to górska wycieczka
10 gru 22:43
ola:
daras zamiast pisać takie teksty, to pochwal się swoją wiedzą i wytłumacz...
10 gru 22:44
Eta:
W klasie było n uczniów, a na wycieczce było 0,8*n uczniów
|Ω|= 0,8n
10 gru 22:45
ola:
Dobra nadal kiepsko rozumiem

Ale dziękuję za pomoc
10 gru 22:50
Kacper:
Widzę dwa wyniki

Wg mnie wynik zależy od interpretacji treści zadania, czy losujemy z całej klasy (Mila) czy z
wycieczkowiczów (Eta).
10 gru 23:43
Theosh: mila pomożesz jeszcze mi z ostatnim?
11 gru 00:01
daras: ola już śpi a rano i tak nie znajdzie tego postu
dobrej nocy wszystkim
11 gru 00:05
Lukas:
Ja nie śpię
11 gru 00:07
Eta:
A ja idę
11 gru 00:12
Mila:
Dobranoc
11 gru 00:15
daras: @22:44
Olu ja sie własnie pochwaliłem swoją wiedzą botaniczna ale nawet tego nie
zakumałaś
11 gru 11:44