pole trapzeu
magda: Podstawy trapezu mają długość 4 i 20, a ramiona 15 i 17. Oblicz pole tej figury.
10 gru 21:51
:) :

5
10 gru 21:55
:) : lecisz tw. Pitagorasa dla wysokości
x+y+4=20
rozwiązujesz układ równań
10 gru 21:56
magda: dzięki
10 gru 22:02
:) : nmzc
10 gru 22:03
zbigniew: super
4 lut 09:25
Mila:

|AB|=20
|EB|=16
1) Pole ΔEBC:
P
ΔEBC=
√24*(24−16)*(24−15)*(24−17)=
√24*8*9*7=24
√21
h=3
√21
2)
P
ABCD=36
√21
============
4 lut 16:07
Klara:

dwa razy z tw. Pitagorasa i porównać dł. wysokości
15
2−x
2=17
2−(16−x)
2 i x<15
otrzymujemy : 32x=192 ⇒ x= 6
to h
2=225−6
2 ⇒ h=
√189=3
√21
P=36
√21
=======
4 lut 18:50