objętość stożka i pole powierzchni bocznej
Lillciaa: Mam zadanie o treści:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku 6 cm. Oblicz objętość i pole
powierzchni bocznej tego stożka.
Wiem że muszę wykorzystać wzory na objętość czyli P=πr(r+l) i na pole powierzchni bocznej
czyli Pb=πrl
dane jakie posiadam do tego zadania to :
π= 3.1415
l=6
nie wiem jak obliczyć promień podstawy i wysokość. bardzo proszę o podpowiedz
10 gru 21:48
10 gru 21:50
J:
przede wszystkim objętość V =πr2*H , r jest połową podstawy , H wysokością trójkąta...
10 gru 21:51
Eta:

r=3, H=3
√3 , l=6
P
b= πrl=.......
10 gru 21:52
Lillciaa: w wysokości mogłam się pomylić dziękuję za poprawę

na pewno zapamiętam. a co do r i h to
wiem czym są

nie wiem jak je policzyć ponieważ mam za mało danych do zadania jak dla mnie
10 gru 21:52
Lillciaa: Eta jak policzyłaś r i h ?
10 gru 21:54
Lillciaa: aaa już wiem xd o r przecież to trójkąt równoboczny
10 gru 21:55
Lillciaa: a jeśli równoboczny to r będzie wynosić połowę ściany bocznej
10 gru 21:56
Lillciaa: to teraz tylko poproszę oo wzór na h
10 gru 21:56
:) : matko kochana ja to napisałam w jednym poście, wystarczyło podstawic do wzoru
10 gru 21:57
Lillciaa: dziękuję za pomoc już wiem co i jak

nie zauważyłam że wcześniej jest podany wzór na wysokość
10 gru 21:59