kąt między prostymi, wyznacz miarę kąta rozwartego
matura2015: Wyznacz miarę kąta rozwartego, jaki tworzą dwie proste k i l o równaniach:
k: 5x−y+32=0 l: 3x+2y−12=0
Jak mam to zrobić? Zaczęłam tak, że obliczyłam wektory : [1;5] [2;3]
Podstawić to po prostu pod wzór na cosα?
10 gru 21:43
10 gru 21:46
matura2015: wyszła 1/8 , w jaki sposób przerobić to teraz na stopnie?
10 gru 21:54
matura2015: a nie jest to wzór tylko dla kątów ostrych?
10 gru 21:57
Mila:
k: y=5x+32
| | 5+1.5 | | 6.5 | |
tgα=| |
| |=| |
| |=1 |
| | 1+5*(−1.5) | | −6.5 | |
90
o<α<180
o⇔
α=180
o−45
o=135
o
10 gru 23:31
pigor: ..., lub
| | |5*2−(−1)*3| | |
tg(∡k,l)= |
| = |
| | |5*3+(−1)*2| | |
| | |10+3| | | 13 | |
= |
| = |
| = 1 itd. itp. jak wyżej. |
| | |15−2| | | 13 | |
11 gru 00:08
11 gru 00:11
pigor: ..., a co ten link znaczy

, mylisz się, jeśli sądzisz, że wiedziałem o tym
11 gru 01:09