Równanie kierunkowe prostej
Maciej: Dane jest równanie prostej k. Podaj miarę kąta nachylenia tej prostej do osi OX, jeśli:
jak to zrobić?
10 gru 21:37
10 gru 21:39
10 gru 21:40
Eta:
α∊(0,180
o)
| | 1 | | √3 | | √3 | |
y= − |
| + |
| x , a= |
| = tgα ⇒α=.......... |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
10 gru 21:40
Eta:
Znów
sypnęło
10 gru 21:41
Maciej: Dziękuję

α=30
10 gru 21:43
Maciej: a takie zadanie? Prosta przechodzi przez punkty A i B. Podaj (z dokładnością do jednego
stopnia) miarę kąta nachylenia prostej do osi OX, jeśli:
b) A(5,6), B(9,4)
y=ax+b
6=5a+b
−4=9a+b
odejmuje stronami
10=−4a
a=−2,5 −−> tgα=a −−> tgα=−2,5
jak to obliczyć? to jest ok 68 stopni ale jak tego minusa się pozbyć?
10 gru 21:45
Maciej:
10 gru 21:50
Marek:
| | 6 − 4 | | 2 | | 1 | |
a = |
| = |
| = − |
| |
| | 5 − 9 | | −4 | | 2 | |
tgα = −0,5
10 gru 22:06
Maciej: źle ma wyjść 112 stopni
10 gru 22:07
Maciej: tylko jak to obliczyć?
10 gru 22:07
Maciej: | | 6+4 | | 10 | |
−2,5 będzie na pewno bo jak odejmuje stronami to jest a= |
| =− |
| |
| | 5−9 | | 4 | |
10 gru 22:09
Marek:
dlaczego + w liczniku?
10 gru 22:12
Maciej: 6=5a+b
−4=9a+b
a nie odejmuje całości stronami?

podałem jaki jest układ b się skraca i 6−(−4)=10
5−9=−4
chyba, że to ja źle myślę...ale nawet gdyby spojrzeć w tablice −2,5=62 stopnie a ma wyjść 112
więc jakby od 180−62 wyszłoby 112 ale ja nie wiem jak to zapisać...nie rozumiem tych
przykładów z minusem...
10 gru 22:21
Marek:
| | yA − yB | |
do licha, po co rozwiązujesz układ równań?, a = |
| , co to − nie znasz |
| | xA − xB | |
tego wzoru?
10 gru 22:26
Eta:
Sprawdź czy dobrze napisałeś współrzędne punktów
10 gru 22:30
Maciej: przepraszam miało być A(5,6) B(9,−4)
10 gru 22:38
Eta:
| | −4−6 | |
aAB= tgα= |
| = −2,5 |
| | 0−5 | |
tgα
1=2,5 ⇒ α
1= 68
o
α= 180
o−68
o=
112o i po ptokach
10 gru 22:42
Eta:
| | −4−6 | |
Poprawiam chochlika : aAB=tgα= |
| = −2,5 |
| | 9−5 | |
10 gru 22:43
Maciej: Rozumiem

Dziękuję!
10 gru 22:48
Fierrider: A(−4,2) , B(1,8)
12 wrz 10:39