oblicz pochodną
Das: witam
ktoś może pomóc z tym przykładem?
y= 2xlnx+x
jak się za niego zabrać?
10 gru 21:11
J:
| | 2x | |
f'(x) 2lnx + |
| + 1 = 2lnx + 2 + 1 = 2lnx + 3 ... |
| | x | |
10 gru 21:12
Das: | | 1−cosx | |
y=sinxtgx+ |
| = a takie cos? |
| | cos2x | |
10 gru 21:17
J:
....dziękuję ...
10 gru 21:19
Das: tak prawde powiedziawszy nie bardzo wiem z czego Pan skorzystał w tym pierwszym przykładzie.
Dziękuje oczywiście za pomoc. Mógłbym prosić o jakieś "naprowadzenie"?
10 gru 21:22
Das: y= 2xlnx+x
mam to traktować jako dodawanie?
10 gru 21:25
J:
masz dwie drogi:
1) y' = (2xlnx)' + (x)' .. w pierwszym nawiasie pochodna iloczynu
2) y' = [x(2lnx +1)]' ... i pochodna iloczynu
10 gru 21:29
Das: Bardzo dziekuje
10 gru 21:31
J:
..w drugim ... sumujesz pochodne : (iloczyn)' + (iloraz)'
10 gru 21:31
Das: Dzięki.
a jak za taki przykład się zabrać?
y=√cosx
10 gru 21:51
10 gru 21:52
Das: no faktycznie

Dziękuje
10 gru 21:53
Das: | | 5x−1 | | 5x−1 | | 5x−1 | |
y=ln |
| = 1/ |
| * ( |
| )' |
| | 3x+2 | | 3x+2 | | 3x+2 | |
dobrze mysle?
10 gru 22:03