miejsca zerowe
Olo:

Mam takie pytanie:
jeżeli funkcja ma postać tabeli
czy miejsca zerowe to:
x=2 i x=3 czy x=2 lub x=3
10 gru 21:03
M: jesli dla x=2 y=0 i dlax=3 y= 0 to i
10 gru 21:05
J:
..jaka liczba jest jednocześnie równa 2 i 3 ...?
10 gru 21:05
Godzio:
Tak.
10 gru 21:05
Olo:
x |−6 | −2 | 0 | 1 | 2 | 2,5 | 3 |4
f(x) |−4| −2 | −1| −0,5| 0 | 1 | 0 | 3
10 gru 21:06
M: J, nie o to pytano
10 gru 21:06
Olo: przepraszam nie było widać liczb
10 gru 21:06
M: no to masz 2 miejsca zerowe 2 i 3
10 gru 21:07
Olo: znajoma ma nauczanie indywidualne i nauczycielka na lekcji zaczęła jej coś tłumaczyć że musi
być " lub" a nie "i" , wymyśliła historyjkę, ę nie można iść do kina i czytać książki
10 gru 21:08
J:
..upieram się.... albo: x = 2 lub x =3
albo: x
1 = 2 i x
2 = 3
.. zapis: x = 2 i x = 3 oznacza sprzeczność...
10 gru 21:08
J:
..nauczycielka miała rację ! ...
10 gru 21:09
M: ale funkcja może mieć wiele miejsc zerowych

i zawsze będzie "i"
10 gru 21:09
M: zależy , miejsce zerowe w gimnazjum oznacza się m0={2,3}
10 gru 21:10
Olo: no właśnie
10 gru 21:10
M: albo m0=2 i m0 = 3
10 gru 21:10
J:
zgoda: x1 = a i x2 = b i x3 = c ...
ale: x = a lub x = b lub x = c ...
10 gru 21:11
Olo: gdzie można znaleźć taką informację?
10 gru 21:11
Olo: no ok
a czy odczytując miejsca zerowe z tabeli można napisać x1=... i x2=...
10 gru 21:12
M: przy miejscach zerowych nie można używać "lub"
10 gru 21:12
M: OLO: nawet należy
10 gru 21:12
M: albo jak o 21.10 pisałam
10 gru 21:13
Olo: J:
..upieram się.... albo: x = 2 lub x =3
albo: x1 = 2 i x2 = 3
.. zapis: x = 2 i x = 3 oznacza sprzeczność...emotka
aaa rozumiem , no fakt nie zauważyłem
10 gru 21:13
:) : x=2 i x=3 − to sprzeczność faktycznie
ale nie wszędzie można używać "lub"
10 gru 21:17
J:
....jasne, ale tu w tym konkretnym przypadku "lub" ...( x = 2 lub x = 3 )
10 gru 21:18