Wyznacz wartość parametru m, dla którego proste: k-prostopadła do wektora u...
koko: Wyznacz wartość parametru m , dla którego proste: k−prostopadła do wektora u=[2,−3] i
przechodząca przez punkt P(−1,6) oraz p: x+y−5=0 i n: −x+(m+2)2y−7=0 przecinają się w jednym
punkcie.
Jak się do tego zabrac? :c
10 gru 20:46
Eta:
A no tak:
W tym zadaniu wystarczy zauważyć,że P∊ p bo −1+6−5=0
zatem prosta k i prosta p przecinają się w punkcie P(−1,6)
z treści zadania prosta n przecina się z prostymi k i p w punkcie P
to: podstaw za x= −2 i y= 6 do równania prostej p
i wyznacz parametr "m"
.................. dokończ
odp: m= −1 , m= −3
10 gru 21:20