matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Odpowiedz podaj w najprostszej postaci.Określ dziedzine.
Angela:
1
x
2
−25
*
x+5
2x
10 gru 20:45
M:
x≠0 i x≠ − 5 x
2
−25=(x+5)(x−5)
10 gru 20:47
Krystek:
D: mianownik ≠0 stąd D=R/{...} W liczniku zastosuj a
2
−b
2
=(a+b)(a−b)
10 gru 20:48