..
miś: BŁAGAM O POMOC PILNE
W pojemniku znajduje się 5 kul białych, 4 zielone i 3 czerwone. Wybieramy losowo jedną,
zatrzymujemy ją a z pozostałych losujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo ze obie kule z
drugiego losowania sa białe
10 gru 20:27
magda: pierwsze losowanie białe 5/12 zielone 4/12 czerwone 3/12
drugie losowanie wylosowaliśmy dwie kule białe
zatem białe 3/10 zielone 4/10 czerwone 3/10
wylosowaliśmy dwie kule zielone
zatem białe 5/10 zielone 2/10 czerwone
3/10
wylosowaliśmy dwie kule czerwone
zatem białe 5/10 zielone 4/10 czerwone 1/10
obie są białe a więc
5/12 razy 3/10 + 4/12 razy 5/10 + 3/12 razy 5/10 = 15/120 + 20/120 + 15/120 =
50/120= 5/12
nie jestem pewna niestety
10 gru 22:01