1.Dla jakiego parametru m funkcja f(x)= (4m^2-1)x+1 jest malejąca?
Agata: 1.Dla jakiego parametru m funkcja f(x)= (4m
2−1)x+1 jest malejąca?
2.Dla jakiego parametru m funkcja f(x)=(m
2+3m)x+5 jest rosnąca?
3.Oblicz log
62− 2− log
612
4.Oblicz log
6144− 2− log
64
Proszę o obliczenia
10 gru 20:26
Agata:
10 gru 20:26
J:
1) 4m2 − 1 > 0
2) m2 + 3m > 0
10 gru 20:27
J:
| | 2 | | 1 | |
3) = log6 |
| − log662 = log6 |
| = log66−2 = −2log66 = − 2 |
| | 12 | | 36 | |
10 gru 20:30
Agata: co do 1 i 2 ten zapis to już odpowiedź czy mam wyliczyć jakoś np. przenosząc na drugą stronę w
pierwszym −1
10 gru 20:41
J:
to są warunki .. teraz trzeba wyznaczyć m
10 gru 20:43
Agata: czyli 4m2 > 1 /:4
m2>1/4
m>1/2
a w drugim
nie wiem jak bd dobrze
10 gru 20:45
J:
w pierwszym: m > 1/2 lub m .....?
10 gru 20:46
Agata: −1/2
10 gru 20:52
Agata: a w drugim
10 gru 20:52
J:
− 1/2 ... co ..?
10 gru 20:56
Agata: zaraz ciągle o 1 zad mówimy tam bd m>1/2 i jeszcze coś czy jak
10 gru 21:02
J:
m > 1/2 lub x < − 1/2 ..
10 gru 21:03
J:
..lub m < − 1/2 .. oczywiście ...
10 gru 21:04
Agata: czyli w m >1/2 m=lub m<−1/2 tak jest dobrze tak?
10 gru 21:15
Agata: a drugie zadanie ?
10 gru 21:15
J:
⇔ m(m+3) > 0 ⇔ m ∊ (−∞,−3) U (0,+∞)
10 gru 21:17
Agata: dziękuje ślicznie
10 gru 21:19
Agata:
= log6 2/12 − log6 62
skąd to się wzieło
10 gru 21:32