matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownoleglosc
Adam:
Korzystając z równoległości wektorów, sprawdź, czy odcinki AB i CD są równoległe jeśli:
1
A (−
,16)
2
B (1,−20)
1
C (
,−7)
2
1
D (
,1)
6
Wyszło mi, że
1
1
AB = [1−(−
),−20−16]=[1
,−36]
2
2
1
1
1
CD = [
−
,1−(−7)]=[−
,8]
6
2
3
1
1
1
=a*(−
)
2
3
9
a=−
2
−36=a*8
36
a=−
8
9
a=−
2
i wyszło mi, że są równoległe. Mógłby ktoś to sprawdzić?
10 gru 20:17