matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
IPiterek:
naszkicuj wykres funkcji f(x)=
√
2
(sinx+cosx)
10 gru 20:08
Mila:
Warto przekształcić:
√
2
√
2
f(x)=
√
2
*(sinx+cosx)=2*(
sinx+
*cosx)⇔
2
2
π
π
f(x)=2*(sinx*cos(
)+sin(
)*cosx)⇔
4
4
π
f(x)=2 sin(x+
)
4
1) rysujesz wykres
g(x)=sinx
π
π
2) translacja o wektor [−
,0]⇒
h(x)=sin(x+
)
4
4
π
3) Wydłużamy wykres⇒
f(x)=2 sin(x+
)
4
=================================
10 gru 21:18