Trygonometia
Karolina: Rozwiąż równanie
sin2x=cos2x
czy można ten cos2x zamienić w taki sposób?
proszę tylko o odpowiedz tak lub nie
(jeżeli nie to dlaczego i w jaki inny sposób mogę to zamienić)
10 gru 20:02
M: masz wzory na wielokrotność kątów
10 gru 20:04
J:
ponieważ x = 0 nie spełnia równania, więc podziel obie strony przez cos2x ...
10 gru 20:05
J:
sinα = sinβ ⇔ α = β +2kπ lub (π − α) = β + 2kπ
10 gru 20:07
Karolina: | | π | |
no ok, to cos2x=sin( |
| −x) jak rozwiązać? |
| | 12 | |
10 gru 20:09
J:
napisałem Ci o 20:05 ..
10 gru 20:12
Karolina: jak juz podzieliłam przez cos2x, co dalej?
10 gru 20:17
M: a ile to sin/cos?
10 gru 20:18
J:
..tg2x = 1 ...
10 gru 20:19
Karolina: | | π | |
no tgx, ale mamy sin( |
| −x)/cos2x |
| | 12 | |
| | π | |
i 2x nie jest rowne ( |
| −x) wiec nie moge zastosaowac sixa/cosa=taga |
| | 12 | |
10 gru 20:21
J:
a to nie są dwa rózne równania ...?
10 gru 20:25
Karolina: nie, nie tam rozpisalam po prostu to co mialam podane w zad i zapytalam sie czy tak mozna,
no ale jednak nie mozna wiec jak zrobic cos takiego
pomożesz mi w tym?
10 gru 20:28
Karolina: tak, tak*
10 gru 20:31
J:
no to podałem Ci sposób dla obydwu ..
10 gru 20:33
Karolina: znaczy jakby to byly dwa oddzielne rowwnania to spoko, umiem rozwiazc

nie wiem co zrobic z takim rowaniem
pomozesz?
10 gru 20:36
J:
| | π | |
cos2x = sin( |
| − 2x) .. |
| | 2 | |
10 gru 20:39
Karolina: wlasnie o to pytalam sie na samym poczatku czy tak wlasnie mozna rozpisac
ten cos2x

ale dziękuję Ci bardzo za pomoc
10 gru 20:42