trygonometria
IPiterek: kolejene zadanie sin4x + cos4x = m
dla jkaich wartości m istnieją rozwiązania
przedział się nie zmieni <−1:1> a wykres się rozciagnie tak?
10 gru 19:09
3Silnia&6:
| | 1 | |
= (sin2 x + cos2 x )2 − 2sin2 x * cos2 x = 12 − |
| *(2sinx*cosx)2 = |
| | 2 | |
−1 ≤ sin
2 2x ≤ 1
| | sin2 2x | |
1/2 ≤ 1 − |
| ≤ 3/2 |
| | 2 | |
m ∊ <1/2, 3/2>
10 gru 19:16
Mila:
Lewa strona przyjmuje tylko wartości dodatnie.
Przekształć wyrażenie korzystając z wzorów skróconego mnożenia.
a4+b4=(a2+b2)2−2a2*b2
10 gru 19:19