matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji
Jacek:
Granica Jak się zabrać do takiej granicy?
πx
lim
x−>1
(1−x)tg
2
10 gru 19:05
pigor:
..., nie regułą H np. tak :
lim
x→1
(1−x) tg
π
2
x
= lim
x→1
(1−x) ctg(
π
2
−
π
2
x) =
1−x
= lim
x→1
cos
π
2
(1−x) =
sin
π
2
(1−x))
π
2
(1−x)
= lim
x→1
2
π
*
cos
π
2
(1−x) =
sin
π
2
(1−x)
=
2
π
* 1 * cos 0 =
2
π
* 1 =
2
π
. ...
10 gru 19:44
Jacek:
Wielkie dzięki!
10 gru 20:01