Dowieść, że dla każdego n naturalnego liczba ln = n^2 - n + 9 nie dzieli się prz
K.: Dowieść, że dla każdego n naturalnego liczba ln(n w indeksie dolnym) = n2 − n + 9 nie dzieli
się przez 49.
10 gru 18:37
K.: W propozycjach rozwiązań jest napisane: ,,Wykażemy, że liczba ta nie dzieli się przez 7 dla
każdego n"
i dalej:
n2 − n + 9 = (n−7)2 + 13n − 40 = (n − 7)2 + 14(n − 7) − (n − 7) + 51 c. k. d.
Tylko nie rozumiem, czemu (n − 7)2 + 14(n − 7) − (n − 7) + 51 nie jest podzielne przez
siedem. Mógłby to ktoś wyjaśnić lub rozwiązać w inny sposób?
11 gru 18:46
Janek191:
Bo 51 nie jest podzielne przez 7
11 gru 18:47
Gray: Jaka liczba ma się nie dzielić przez 49? (popraw treść)
11 gru 18:50
Gray: Dobra, jakoś sobie ubzdurałem, że tam logarytm naturalny ln masz....
ln=n2−n+9
11 gru 18:53
K.: @Janek191 ok, a co z (n − 7)2 + 14(n − 7) − (n − 7)? Skoro 51 nie jest podzielne przez 7, to
reszta mnie nie interesuje?
11 gru 21:12