Twierdzenie de l'Hospitala , granice
Radek: Witam mam taką granicę
| | 1 | |
i do czego zmierza e−x albo |
| bo e0=1 |
| | ex | |
Dziękuje za pomoc
10 gru 18:35
Radek: A już sobie odpowiedziałem
10 gru 18:37
Radek: | | 3n+2n | |
a mając granicę lim n→∞ 3√ |
| |
| | 5n+4n | |
To wszystko jest pod pierwiastkiem. JAk to ograniczyć z góry i dołu ?
10 gru 18:55
Radek:
10 gru 19:01
razor: którego stopnia jest pierwiastek?
10 gru 19:02
Radek: trzeciego. Mam problem jak oszacować
10 gru 19:04
10 gru 19:04
razor: a po co? podziel licznik i mianownik przez 5n
10 gru 19:05
Radek: Mam wykorzystać twierdzenie o 3 ciągach
10 gru 19:05
razor: to upewnij się czy pierwiastek nie jest stopnia n−tego
10 gru 19:06
Radek: a sorka mój błąd jest n−tego stopnia
10 gru 19:07
Radek: Jakieś pomysły podpowiedzi ?
10 gru 19:14
Radek: Mając przykład
n√3+sinn
Ograniczamy go tak?
n√3−1<=n√3+sinn<=n√3+1
Odp: lim n→∞n√3+sinn=1 ?
10 gru 19:17
Radek: | | x−1 | |
Mam pytanie czemu granica z x dążącego do nieskończoności z ln( |
| )=0? |
| | x+1 | |
10 gru 21:17
Radek: | | ∞ −1 | |
Podstawię ∞ pod x i mam ln( |
| ) |
| | ∞ +1 | |
10 gru 21:19