równanie
rajalakso: rozwiąż równanie: 9x3 + 18x2 − 4x − 8 = 0
10 gru 18:18
razor: 9x2(x+2)−4(x+2) = 0
(9x2−4)(x+2) = 0
(3x+2)(3x−2)(x+2) = 0
x = ... lub x = ... lub x = ...
10 gru 18:19
Radek: Wypisz dzielniki wyrazu wolnego podstawiasz sprawdzasz kiedy jest równe 0, jeśli jest
to ta liczba jest pierwiastkiem, więc można wielomian podzielić przez niego.
W tym przypadku W(−2)=0
Dzielisz (9x3+18x2−4x−8):(x+2)
10 gru 18:20
Radek: Albo tak jak wyżej metoda grupowania wyrazów
10 gru 18:20
rajalakso: dziekówka!
10 gru 18:21