logarytmy
dominika: rozwiąż równanie log3(log2x)=1 prosze o zalozenia !
10 gru 18:16
razor: log3(log2x) = 1
tak?
10 gru 18:16
razor: czy może
log3(log2x) = 1
10 gru 18:17
dominika: Oczywiscie to drugie
10 gru 18:38
pigor: ..., jeśli tylko : (x>0 i log
2 x>0) ⇔ x>0 i x>1 ⇔ x∊
(1;+∞),
to
log3 (log2 x)= 1 ⇔ log
2 x= 3
1 ⇔ x= 2
3 ⇔
x=8 >1. ...
10 gru 18:58
dominika: Rozumiem rozwiazanie ,ale skad sie bierze ,ze z log
2x>0,ze to jest x>1
10 gru 19:01
dominika: ?
10 gru 19:46
pigor: ,,, np. z wykresu funkcji y=log
2x >0, gdy x>1,
lub 0= log
21, to z jej monotoniczności (rosnąca) masz :
log
2 x >0 ⇔ log
2x > log
21 ⇔
x>1 i tyle ...

.
10 gru 19:54
dominika: Ehh nie rozumiem

a wykresow nie miaalam
10 gru 19:56