stereometria
Blue: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 18 cm, a jego ściana boczna
| | 1 | |
tworzy z podstawą kąt 2α. Oblicz objętość kuli wpisanej w ten ostrosłup, jeśli tgα= |
| . |
| | 3 | |
Nie mam do tego odpowiedzi. Wyszło mi 36π. Czy to jest dobrze

10 gru 18:15
Blue: Mam jeszcze podpunkt b) Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4√3
cm. Kula wpisana ściany bocznej do podstawy w ten ostrosłup ma promień równy 2 cm. Wyznacz kąt
nachylenia tego ostrosłupa oraz oblicz jego objętość.
Wyszło mi α= 600, V= 96 cm3
10 gru 18:28
Blue: Jest tu ktoś?
10 gru 18:50
Mila:
1) Pierwsze dobrze, z czego skorzystałaś aby obliczyć r?
2) Nie rozumiem sformułowania" kula wpisana ściany bocznej do podstawy", tak masz w treści?
10 gru 20:00
Blue: Kula wpisana w ten ostrosłup ma promień równy 2 cm.* Coś źle przepisałam, haha
10 gru 20:30
Blue: Wyznacz kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy ostrosłupa oraz oblicz jego objętość
10 gru 20:31
Blue: Skorzystałam z przystających trójkątów
10 gru 20:32
Mila:
1) środek okręgu wpisanego w trójkąt leży na przecięciu dwusiecznych kątów Δ.
10 gru 20:40
Mila:
Drugie zgadza się.
10 gru 20:51
Blue: no i tam są trójkąty przystające − na jedno wyjdzie Mila
10 gru 21:04
Mila:
Są, ale ciekawe, czy dużo masz obliczeń?
10 gru 21:21
Blue: nie, wcale nie
10 gru 22:09