Równania log.
i-u: Jak radzić sobie z takimi równaniami:
√xlog√x=10
xlog33x=9
logx2 * log2x2= log16x2
Bardzo proszę o pomoc.
18 lis 19:25
Basia:
ad.1
podnosimy obustronnie do kwadratu
xlog√x = 100
xlogx1/2 = 100
x12*logx = 100
(xlogx)1/2 = 100
logx=a ⇔10a=x
xlogx = (10a)a = 10a2
(10a2)1/2 = 102
10a2/2 = 102
a2/2 = 2
a2 = 4
a=2 lub a=−2
logx = 2 lub logx=−2
x = 102 = 100 lub x=10−2 = 0,01
18 lis 19:39
Basia:
ad.1
podnosimy obustronnie do kwadratu
xlog√x = 100
xlogx1/2 = 100
x12*logx = 100
(xlogx)1/2 = 100
logx=a ⇔10a=x
xlogx = (10a)a = 10a2
(10a2)1/2 = 102
10a2/2 = 102
a2/2 = 2
a2 = 4
a=2 lub a=−2
logx = 2 lub logx=−2
x = 102 = 100 lub x=10−2 = 0,01
18 lis 19:40
Basia:
ad.1
podnosimy obustronnie do kwadratu
xlog√x = 100
xlogx1/2 = 100
x12*logx = 100
(xlogx)1/2 = 100
logx=a ⇔10a=x
xlogx = (10a)a = 10a2
(10a2)1/2 = 102
10a2/2 = 102
a2/2 = 2
a2 = 4
a=2 lub a=−2
logx = 2 lub logx=−2
x = 102 = 100 lub x=10−2 = 0,01
18 lis 19:42
ula: c)zmień podstawy na 2
| log22 | | log22 | | log22 | |
| * |
| = |
|
|
| log2x | | log22x | | log216x | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
|
|
| log2x | | log22x | | log216x | |
tylko z tego wynika że x=0,a podstawa nie może być=0
18 lis 19:50
i-u: dziękuje Basi, ale Ula chyba coś pomieszała...
18 lis 21:27
zrozpaczona : x
3√x−1} /
3√x2−1} −
3√x2−1} /
3√x−1=12 masakra nie wiem czy to dobrze zapisałam w
każdym razie czy ktoś jest wstanie mi pomóc z tym zadaniem. zapewne jest ono dla was banalne
ale dla mnie to hmm dość tajemniczy dział

hehe dzieki

tam gdzie jest / tzn,żę to jest
ułamek
18 lis 21:35
kasia: sprawdz czy liczba jest liczbą wymierną
√6−4p2 −
√6+4p2 bardzo prosze o pomoc
18 lis 21:51
Basia:
Chyba pomieszała.
Korzysta z tego, że
| | log22 | | 1 | |
logx2 = |
| = |
| |
| | log2x | | log2x | |
| | log22 | | 1 | |
log2x2 = |
| = |
| |
| | log22x | | log22x | |
stąd:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| |
| log2x | | log22x | | log216x | |
| 1 | | 1 | |
| = |
| |
| (log2x)*(log22x) | | log216x | |
(log
2x)*(log
22x) = log
216x
i tu pomieszała bo
log
ab*log
ac ≠ log
a(b+c)
tylko
log
a(b*c) = log
ab + log
ac
(log
2x)*(log
22+log
2x) = log
216 + log
2x
(log
2x)*(1+log
2x) = 4+log
2x
log
2x + (log
2x)
2 = 4+log
2x
(log
2x)
2 − 4 = 0
(log
2x−2)(log
2x+2)=0
log
2x−2=0 lub log
2x+2=0
log
2x=2 lu b log
2x=−2
x = 2
2 lub x=2
−2
x=4 lub x=
14
18 lis 22:16
Basia:
xlog33x=9
xlog33+log3x = 9
xlog33*xlog3x=9
log33=1
x*xlog3x=9
log3x = a ⇔ 3a = x
3a*(3a)a = 9
3a*3a2=32
3a2+a=32
a2+a=2
a2+a−2=0
Δ=12−4*1*(−2) = 1+8=9
√Δ=3
a1 = −1−32=−2
a2 = −1+32 =1
czyli
log3x = −2 lub log3x=1
x=3−2 = 19 lub x=31=3
18 lis 22:25