pochodne
ds6: | | 2 | | a | |
jak mam obliczyć pochodną funkcji |
| to czy mogę skorzystać ze wzoru ( |
| )' czy nie |
| | x3 | | x | |
bo ma x
3?
10 gru 18:10
ds6: jak bym np. napisała że x3= t i policzyła i na koniec wstawiła za t
10 gru 18:11
Radek: | | 2 | | 2'x3−2(x3)' | | −6x2 | | −6 | |
Można tak: |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x3 | | x6 | | x6 | | x4 | |
10 gru 18:15
razor: | | −6 | |
(2*x−3)' = 2(−3)*x−4 = |
| |
| | x4 | |
10 gru 18:15
ds6: czyli po prostu ze wzoru na dzielenie

dzięki
10 gru 18:17
ds6: oo i jeszcze jeden sposób
10 gru 18:17