wyznacz parametr, dla ktorych nierownosc jest spelniona przez kazda liczbe R
PilnePomocy: Witam, mam problem z zadaniem:
Wyznacz wartości parametru m dla których nierówność jest spełniona przez każda liczbę
rzeczywista.
A)− x2 +(m+2)x + 8m−1<0
B) 2x2 +(3+m)x +2> 0
Otoz wiem, iz a w podpunkcie A wynosi −1. Delta mi wyszla m2 − 32m, wiec miejsca zerowe to 32
i 0.
Załozenia mam takie: a>0 (dlaczego?) Delta< 0 (bo wtedy bedzie zbior l. rzeczywistych). Moze mi
ktos krok po kroku wytlumaczyc czy gdzies jest blad, a jak nie ma, to co dalej.
10 gru 17:49
M: Δ<0
10 gru 17:56
PilnePomocy: Własnie, Δ<0, wiec nie ma miejsc zerowych. To dlaczego mi wyszly?
10 gru 17:58
J:
A) a = − 1 więc jedyny warunek,to: Δ < 0 ( cała parabola [pod osią OX)...
B) a = 2 więc wystarczy: Δ < 0 ..
10 gru 17:59
M: A) a<0 więc parabola skierowana jest w dół i ma być pod osią, nie może to równanie mieć
pierwiastków, tam powinno być 36m
10 gru 18:00
M: wyszły ci dla m a nie dla równania
10 gru 18:01
PilnePomocy:

A ramiona paraboli do gory czy do dolu? Bo jak do dolu (a = −1 ) To mi wychodzi cos takiego:
wiec to wszystko ma byc mniejsze od zera, to M nalezy do zbioru (−
∞,−36)∪(0,
∞+),. A odpowiedz
to (−36;0). gdzie robie blad?
10 gru 18:12
PilnePomocy: Ok, jestem debilem. Chyba wiem jak zrobic podpunkt A. Biore a z: m
2 + 36m

Wtedy bedzie
dodatnie i bedzie ok. Dziekuje wszystkim serdecznie za pomoc
10 gru 18:30